skip to Main Content
Werken In De Cloud Is Veilig, De Onbetrouwbare Factor Ben Je Zelf

Werken in de cloud is veilig, de onbetrouwbare factor ben je zelf

Werken in de cloud is de laatste jaren uiteraard veelvuldig onderwerp van gesprek. Waar de ene zweert bij deze manier van werken, is de ander een stuk terughoudender. Het is doorgaans het ontastbare wat een gevoel van onveiligheid creëert. De verhalen in de media van BN’ers die gehackt worden, werken daar ook niet aan mee. Toch, en dat is niet algemeen bekend, is werken in de cloud de meest veilige manier van werken. Veel veiliger dan bij het gebruiken van een fysieke server. Er is echter één factor die het onveilig maakt en dat… ben je zelf.

Wat is werken in de cloud precies?

Eerst even een stap terug, want wat is werken in de cloud nu precies? In feite is het niets meer en niets minder dan het opslaan van gegevens op het internet. Denk bijvoorbeeld aan je mail. Of je nu inlogt vanaf je desktop op kantoor, je laptop in de trein, je mobiel in het park of je tablet op de bank; overal zie je dezelfde informatie. Die informatie is niet gekoppeld aan een device of locatie en op elk moment voor jou beschikbaar. Zo werkt dat ook met de cloud. In plaats van dat je informatie en documenten opslaat op een tastbare plek, sla je ze op het internet op. Daarmee zijn ze op elk moment en vanaf elke plek voor jou toegankelijk.

Je zou kunnen zeggen dat het woord cloud wat misleidend is. Het impliceert dat jouw informatie ergens in de lucht hangt en dat iedereen daar zomaar bij kan. Dat is absoluut niet het geval. Je informatie staat veilig opgeslagen en wordt onder andere beschermd door firewalls. Waarom dan toch die vergelijking met een wolk? Omdat het internet, net als een wolk, ontastbaar is.

Wachtwoordgebruik

Terug naar die onveilige factor: de mens. Hoe zit dat precies? Als we eerlijk zijn naar onszelf, moeten we toegeven dat we niet altijd heel discreet omgaan met onze wachtwoorden. We bedenken niet voor alle accounts en profielen die we aanmaken een nieuw wachtwoord. Sterker nog, vaak hergebruiken we wachtwoorden op meerdere plekken. En dat is niet gek, omdat er anders geen mogelijkheid is dat we het allemaal  kunnen onthouden. Maar, daarmee maken we het – vaak onbewust – makkelijk voor kwaadwillenden.

Ter illustratie: Op het moment dat je online een paar mooie schoenen tegenkomt en deze wilt bestellen, word je gevraagd om een account aan te maken. Daar hoort in de meeste gevallen ook een wachtwoord bij. Als dit een (kleine) website betreft waarbij de beveiliging niet zo sterk is geregeld, is de kans groot dat deze gegevens eenvoudig te onderscheppen zijn voor mensen die daarnaar op zoek gaan. Als jij voor je profiel op die website hetzelfde wachtwoord gebruikt als voor belangrijke zaken, zoals de bank of je cloudserver, dán wordt het gevaarlijk. Je zet de deur op die manier zelf wagenwijd open. Een sterk en uniek wachtwoord en discretie in de omgang hiermee, is ontzettend belangrijk.

Wil je weten hoe wij jouw gegevens in de cloud beveiligen? En wat deze manier van werken jouw business kan opleveren? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Door Marco Meents, mede-eigenaar bij Boyz in the Cloud

Back To Top